Llocs d’interès

Prop del cementiri es troba l’església de Sant Climent de Coll de Nargó, un edifici romànic de nau única amb coberta de volta de canó.

Del segle X o principi del segle XI, és d’arquitectura romànic- llombarda, amb una única nau i coberta a dues aigües; a la façana de la part exterior està adornada amb petits arcs cecs. El campanar d’influència islàmica en el seu primer cos presenta finestrals d’arc de ferradura i forma piramidal, al segon cos edificat posteriorment, ja s’aprecia l’estil romànic amb finestrals trifòrums i petits arcs cecs llombards.

A Montanissell es troba el temple romànic de Sant Joan. És d’una sola nau, amb volta apuntada i absis semicircular. La façana està decorada amb arcuacions llombardes. Prop de Montanissell es troben les Coves d’Ormini, que presenten formacions d’estalactites i estalagmites.

A Gavarra es troben les restes d’una altra església romànica dedicada a Sant Sadurní. Únicament es mantenen en peus la nau i el campanar. L’absis es va esfondrar al segle XVII durant unes obres d’ampliació i tan sols queda l’arc de triomf. Es conserven tres imatges barroques que es trobaven al seu interior; dues d’elles mantenen encara la policromia original.

Dinosaures de Coll de Nargó, amb el seu corresponent museu.
Museu dels Raiers de Coll de Nargó.

 

Centre Paleoambiental Dinosfera

Fa 70 milions d’anys, quan els Pirineus tot just començaven a aixecar-se, el Pre-Pirineu era una zona costanera de planes, platges i deltes on els dinosaures hi naixien, vivien, es reproduien i morien. Els jaciments de Sellent al municipi de Coll de Nargó és un dels llocs del Pre-Pirineu més importants en fòssils d’aquests animals antics, havent numerosos punts on es poden trobar nius i postes d’una espècie de sauròpode, amb una quantitat i qualitat que el convertèixen en referent a nivell europeu.

L’exposició de l’espai dinosfera se centra en aquest actiu patrimonial: els ous i nius de dinosaure.

Com es reproduïen els dinosaures i tota la recerca al voltant d’aquest tema, juntament amb detalls que sabem de l’entorn on vivien a través de fòssils trobats al terme que desvelen una imatge de com era la flora i la fauna de la qual formaven part, és el que es pot descobrir al Dinosfera.

http://dinosfera.com

 

Els Raiers

Fins a començaments del segle XX, Coll de Nargó va ser, juntament amb el Pont de Claverol, a la Noguera Pallaresa, el nucli més important de raiers de Catalunya.

 

D’aquell arriscat ofici, consistent a baixar fusta pel riu, se’n conserven els records i els vestigis que podeu veure al Museu dels Raiers, integrat a la Ruta dels Oficis d’Ahir. El museu ocupa l’antiga església del Roser, al casc antic de la vila de Nargó.

Cada estiu, l’Associació de Raiers de Nargó organitza la baixada dels Raiers, en un tram del riu Segre aigües amunt del començament de pantà d’Oliana, per mostrar algunes de les peculiaritats d’aquell ofici i rememorar la importància que tenien pel poble.

http://www.ccau.cat/museus/cat/raiers.html

 

 

Porta d’entrada a Boumort

Les RNC són territoris geogràficament delimitats, de característiques singulars i declarades per promoure, fomentar, conservar i protegir les espècies de fauna autòcton. Estan situades en zones de gran qualitat ecològica i alberguen una fauna de gran rellevància i per tant del màxim interès tant pel que fa a espècies cinegètiques com a protegides.

La Reserva Nacional de Caça de Boumort fou creada per la Llei 17/1991, amb una superfície de 13.097ha. Per la seva geomorfologia, història i biodiversitat, és un dels espais naturals més representatius del Prepirineu català, amb un relleu accidentat i extensos boscos de coníferes. La fauna més destacada inclou el cérvol (i altres herbívors com l’isard, el cabirol o el senglar) i els grans ocells carronyaires (voltor comú, trencalòs, aufrany i voltor negre).

La reserva disposa de diversos aguaits equipats i integrats en l’entorn, que permeten observar de prop i fotografiar les principals espècies de fauna, activitat que es pot programa a la web de la reserva.

També, per la important població de cérvol de la reserva, és una de les millors localitzacions per gaudir de l’espectacularitat de la brama (setembre-octubre). En l’època d’aparellament, la reserva estableix diversos punts d’informació per a facilitar la observació als que s’hi acostin.

“La Reserva Nacional de Caça de Boumort (a cavall entre les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell) va ser creada mitjançant Llei del Parlament de Catalunya a l’any 1991 amb la finalitat de promoure una gestió integral de la fauna, tant cinegètica com protegida, entesa com a component que forma part d’un ecosistema molt complex.

D’aleshores ençà, aquesta Reserva ha estat un referent internacional pel que fa a la gestió i conservació de la fauna salvatge. Això ha estat gràcies a les inversions efectuades per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, amb la finalitat de millorar la preservació de la fauna salvatge i, sobretot, gràcies al treball dut a terme per part de l’equip de la Reserva (cos tècnic, guardes de reserves de fauna, peons i administratius). Aquesta tasca ha permès que amb els anys la Reserva Nacional de Caça de Boumort hagi pogut conservar el seu alt índex de biodiversitat fomentant a la vegada un desenvolupament rural de la zona.

Aquesta reserva alberga la població de cérvols més important de Catalunya, una població relicta d’isard que seria de les més meridionals d’Europa i d’altres espècies d’ungulats com el porc senglar i el cabirol. Pel que fa als ocells carronyaires, Boumort compta amb una de les poblacions més remarcables de trencalòs a escala europea, la població més important de voltor comú de Catalunya, una població no menys important d’aufrany i, gràcies a un projecte de reintroducció engegat l’any passat (2005), d’aquí a poc temps podrem gaudir del darrer voltor ibèric que mancava com a espècie nidificant a Boumort i a Catalunya, el voltor negre. La Reserva també presenta espècies com el gall fer, el gat fer, l’àguila daurada i un llarg etcètera de fauna molt remarcable ecològicament parlant, la qual podreu descobrir en aquesta guia.

Aquesta publicació, Boumort, Guia de la Reserva, pretén donar a conèixer amb més detall els valors naturals d’aquest espai per tal de divulgar-los entre els usuaris del medi natural. Ens farà gaudir d’aquest entorn natural tan singular a la vegada que ens avesarà a respectar-lo, tot ajudant-nos perquè la diversitat que alberga pugui perdurar al llarg dels anys.”

-Pròleg de la publicació Boumort, Guia de la Reserva (2006)

Per a més informació: http://www.pallarsjussa.net/boumort

 

 

Coves i Avencs

La major part de les roques del Prepirineu pertanyen a l’era Secundària i Terciària, aquestes estan formades per una gran varietat de litologies (associades a rius, mars, llacs…) que van ocupar aquest espai abans i durant l’aixecament dels Pirineus provocat per xoc entre la placa Europea i l’Ibèrica.

Aquest origen fa que la geologia prepirinenca sigui marcadament calcària, fet que dona lloc a la formació d’escultures i cavitats naturals repartides pel territòri. Al municipi de Coll de Nargó s’en poden trobar nombroses, algunes conegudes per tothom, altres amagades i conegudes només pels més sabis o entusiastes.

Totes les cavitats han estat investigades en època recent per entitats d’escaladors i espeleòlegs, que n’han cartografiat la topografia interna amb diferent detall. Tota aquesta informació (i la de totes les cavitats de la resta del territòri català) ha estat recopilada en forma de mapa telemàtic per la gent d‘EspeoloÍndex. Un projecte col·laboratiu que vol ser un catàleg d’aquestes peculiaritats del relleu del nostre territori.

En aquest catàleg, hi aparèixen 26 cavitats del nostre municipi.

Cadascuna d’aquestes cavitats tenen diferents graus de complexitat i en conseqüència diferents nivell de tecnicitat.
Abans d’entrar-hi, recolliu tota la informació que pogueu sobre elles i equipeu-vos degudament.

 

 

Rutes d’escalada a Coll de Nargó

Tossal de la Feixa – Vía d´en Guillem, desde Coll de Nargó

11,92 quilòmetresModeratper estebanez

a prop de Coll de Nargó, Catalunya (España)

TrailRank: 35

VF REGINA DE PERAMOLA

6,75 quilòmetresDifícilper iRaool

a prop de Coll de Nargó, Catalunya (España)

TrailRank: 34

 

Cresta de Coll de Nargó

2,3 quilòmetresModeratper gabialpinrat

a prop de Coll de Nargó, Catalunya (España)

TrailRank: 23

Bálsam de Tigre (6a+, 190m) Aproximación

0,71 quilòmetresFàcilper viviendomochileros

a prop de Coll de Nargó, Catalunya (España)

TrailRank: 8

 

Roca Narieda

2,59 quilòmetresModeratper gatsaule

a prop de Coll de Nargó, Catalunya (España)

TrailRank: 3